Miért egészségtelen a mostani Omega-6 fogyasztásod?
A természetben kevés szélsőségesen jó vagy rossz dolog van. A mérték, arány sokszor fontosabb, mint amilyen értéket alapesetben társítunk az adott tárgyhoz. A vízről mindenki tudja, hogy egészséges, de túl sokat fogyasztva (több liter víz pár órán belül), súlyos egészségkárosító hatása lehet. Az Omega-6 zsírsavak fontosak a szervezetünknek, de túlzott fogyasztásuk káros! Az egészségünkre nézve a legfontosabb adat az Omega-6:Omega-3 arány, így lényeges, hogy tisztában legyünk mennyit fogyasztunk, illetve, hogy milyen arányban ezekből a zsírsavakból.
Régen az emberek kevesebb Omega-6 zsírsavat fogyasztottak, illetve több természetes Omega-3 forráshoz jutottak, így az arány 4:1 és 1:4 között lehetett. Az utóbbi években azonban erősen megemelkedett az általánosan fogyasztott Omega-6 zsírsavak mennyisége, így az arány a fejlett országokban már 25-30:1-re tolódott. Az, hogy az arány hétszeresére növekedett, rendkívül rossz hatással van az egészségünkre. Az Omega-3 gyulladásgátló hatásának csökkenése miatt a krónikus gyulladásos megbetegedések teret nyertek. További, nagyobb elemszámú vizsgálat szükséges, de most arra következtethetünk, hogy az aránynak ilyen mértékű eltolódása hozzájárul szív- és érrendszeri, autoimmun, gyulladásos és rákos megbetegedések megjelenéséhez is. Hosszú távon betegségek kialakulásának kedvez.
A jó hír azonban, hogy az Omega-6:3 arány normális tartományra csökkentése már jelentős egészségügyi hatásokkal bír. Ez azonban a nyugati társadalom rendkívül magas Omega-6 szintjénél már rövidtávon, egyedül táplálkozással nem elérhető. Ahhoz, hogy változtatni tudjunk, fontos, hogy ismerjük a mi, saját Omega-3:Omega-6 arányunkat. Ez az arány könnyen mérhető, hiszen egy egyszerű vérvizsgálattal meg lehet mondani, kire pontosan milyen arány jellemző az adott időszakban. Ez a vizsgálat így alkalmas arra is, hogy nyomon követhessük a változást, melyet táplálékkiegészítőktől, és az étrendünk módosításától várunk. A megfelelő minőségű Omega-3 készítmény ugyanis jelentősen javítja az értéket, így megbizonyosodhatunk róla, hogy jó készítményt választottunk. Ellenőrizze Omega 6:3 arányát, tegye meg az első lépést még ma!
Nehéz egyedül táplálkozással ezt az arányt helyre billenteni! Egyrészt az adott étel Omega-3 tartalmát és minőségét sok tényező befolyásolja, így nem tudunk folyamatos, megfelelő Omega-3 túlsúlyt biztosítani. Másrészt csak étkezéstől nem várhatjuk az arány gyors helyreállítását, és amint ismét több Omega-6-ot fogyasztunk, az arány gyorsan a rossz irányba mozdul el. A gyors és tartós megoldást keresőknek a magas minőségű táplálékkiegészítő nyújt megoldást. Az Norsan olaj magas hatóanyag-tartalma és kiváló tisztaságú, a szervezet számára könnyen hasznosítható összetevői hatékonyan állítják helyre az erősen eltolt Omega-6:Omega-3 arányt is.
Továbbá fontos tudnunk, hogy bizonyos egészségesnek titulált ételekben is sokszor túl sok Omega-6 van. Ha túl sokat fogyasztunk ezekből, és nincs mellette elegendő Omega-3 pótlás, az eltolt aránynak a rossz hatásai megmaradnak. A tökmagolajról például tudjuk, hogy rengeteg jó hatása van. Sok benne az antioxidáns, vitamin, és egyesek szerint a prosztatára is kedvező hatást gyakorol. Azonban magas Omega-6 tartalma miatt érdemes csak mértékkel fogyasztani, és mellé elegendő Omega-3 zsírsavban gazdag terméket is használni. Nagy mennyiségben tartalmaznak Omega-6 zsírsavakat a növényi olajok, mint a napraforgó- vagy a szójaolaj és a készételek. Omega-3-ban gazdag a lenmag, a chia mag, a halak, rákok, és egyes zöldségek, mint a kelbimbó és a brokkoli. A dióban mindkettőből sok található. A táplálékkiegészítésre a halolaj a legalkalmasabb, itt érdemes magas minőségű, megbízható márkát választani, mint például az Norsan olaj.
Gyakrabban használt olajok | Omega-6 mennyiség | Omega-3 mennyiség |
Napraforgóolaj | 65% | 0% |
Kókuszzsír | 2% | 0% |
Vaj | 3% | 1% |
Olívaolaj | 10% | 1% |
Szójaolaj | 51% | 7% |
Dióolaj | 53% | 10% |
Halolaj | 9% | 23% |
Forrás: https://www.researchgate.net/figure/Content-of-omega-3-omega-6-and-omega-9-in-oils_tbl1_342359699
Az Omega-3 zsírsavak támogatják az immunrendszert, a szív- és érrendszert, emellett az agy és az idegrendszer egészséges működéséhez is elengedhetetlenek. Az Omega-6 hatásai bár lehetnek egészségesek, de a túlságosan eltolt Omega-6:3 arány káros. Érdemes figyelni, hogy kerüljük az Omega-6-ban gazdag növényi olajok használatát, és az előre gyártott ételeket, gyorséttermi fogásokat. Együnk sok Omega-3-at tartalmazó ételt, például heti rendszerességgel halat. Ha úgy érezzük nem tudjuk a megfelelő mennyiségű Omega-3-at bevinni, vagy a vérteszt magas Omega-6:3 arányt jelez, fontos az Norsan olajat mielőbb az étrendünk részévé tenni.
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12442909/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332206002435
https://www.researchgate.net/figure/Content-of-omega-3-omega-6-and-omega-9-in-oils_tbl1_342359699